Čega nema, bez toga se može

Zanimljivo je kako su ljudi u stanju dignuti kredit od tipa 100 000 na 30 godina i za tih 30 godina vratiti banci 150 000, a da su štedjeli 30 godina nema šanse da bi skupili 150, pa ni 100 tisuća. Stvar je očito u tome da potrošimo sve što imamo, da trošimo nemilice samo zato što imamo i da kupujemo uglavnom gluposti, poslije se ni ne sjećamo na što smo trošili. (Tipa svaki dan kad izađem u park moram kupit 2x sok od 1,5KM, smoki od 2KM i dva sladoleda za 4KM. )

A kad imamo kredit, banka odma na početku uzme svoj dio kolača i nema, nemožeš potrošit ono što nemaš pa se ti snalazi kako znaš i umiješ! Ne znam koliko je i uopće opravdano dizati kredit. Možda u skučaju da nemas svoj krov nad glavnom pa bi ti u tome slučaju dugoročno plaćanje kirije skupo došlo. Ili da trebaš nešto momentalno uraditi i da nemaš vremena za čekanje. Najlakši način ds uštediš nešto, tipa za dvije godine kupiš to i to je da napravis novi račun i odvajaš na njega mjesečno cifru koju si odredio i toga se pridržavaš. Imaš jasan cilj, viziju što ćeš na kraju dobiti. Zamisliš da imaš kredit od 300-400KM i da tog novca jednostavno nema, nema i gotovo. A zapravo ti liježe na drugi račun i ostaje po strani za nešto što ti treba. Nisam provjeravala taj princip, ali ako nemaš dovoljno jaku volju da ostavljaš od plaće na istom računu, onda je ovo pravi način, pod uvjetom da ti primanja ostavljaju “lufta” za takvo nešto!

16 0 komentara

 1. Oh Laura,
  Razmišljao ja da uzmem neko auto novo-novo (u zamjenu za staro) na lizu, a rata bi bila između 300 i 500 KM, jer mi se ne daje odjednom 50-60k na auto, ali se onda sjetim da je to nepromišljeno i da se pokrijem dekom (koliko sam dug)… pozdravljena si 😊

 2. Ej to sam ja radio, dva računa imo. Pali, još da sam znao zdravlje sačuvat, haha

   1. Tako'e papa bruty. Ev’ dva flastera preventivno progutah 😊

  1. To lakše ide sa stranskom platom! Čuvaj se Crys, još nije kasno

  1. Jel i ti iz šupljeg u prazni prebacuješ?
   U potpisu, peMzioner, haha

 3. Neko se pokrije dekom, neko oblači vunene čarape, sve se s nogu navuče🤪

   1. Bolje priglavke dobre uzet neho kredu za stan.

 4. Imala sam životnu fazu kada sam dizala kredit da otplatim kredit 🤣

  1. I to mi je palo na pamet uvrstit u tekst, ali zaboravih….

Leave a Reply