Miss “pogače”

Kod nas pojam “pogače” označava beskvasni kruh koji se pravi sa praškom za pecivo ili sodom bikarbonom. Obično se pravi kada se nema vremena da čekaš da “pravi” kruh s germom nadođe. Evo ja jutros, odlučila da probam jednu crnu pogačicu. Stavila raževo, pšenicno bijelo i heljdino brašno, malo mljevenih oraha, dosta sjemenki, pola praška za pecivo i malo sode bikarbone i naravno sol. Isprva mi je tjesto izgledalo previše “mecavo” pa sam se bojala kako će ispasti, a na kraju je baš ukusna. Inače sam uvijek mislila eksperimentirati sa lchf kruhovima (ali treba imati brašna od orašada i sjemenki, što je i skupo). Mislim da je ovo početak. Ako ništa, pravit ću ga samoj sebi.

p.s. zanemarite izgled tepsije. Premazala sam uljem cijelu površinu iako mi je za kruh trebao samo jedan mali dio pa je taj dio ulja okolo zagorio.

10 0 komentara

  1. izgleda ukusno, moglo bi se isprobati. Nastojim manje jesti bijelo brasno.

      1. Ja sam ranije nekad pravila pogaču sa običnim brašnom i cijelim praškom za pecivo zamijesivši je sa kiselom vodom.
        Negdje pročitala da može tako. I dok je vruća bude super, al čim ohladi postane tvrda, pojma nema zašto.
        Ja bih ove tvoje mogla i hladne jer izgleda baš primamljivo.

  2. Super ukusno izgleda. Volio bih da imam dara za praviti tijesta.

    1. Ma svatko ima dara za tijesto. Amo nista ima na youtubu kako šta. Nemam ni ja bas nekog prevelikog

  3. Probo bi i ja nekada. Ono sto sam nedavno ovde pisao je nekako najbrza i najukusnija varijanta nekog peciva, to oni ustipci sto sam spominjao

    1. Mmmm njami. Ja imam problema s bijelim tijestom (nikad ne ispane kao kod nane, slabo se nadigne) i zbog toga česće koristim neko integralno.

  4. možda zbog interakcije između soli i kvasca – ako samo dodaš so i kvasac skupa u brašno, to se zna desti, zbog toga preporučuju kvasac otopiti u maloj količini tople vode, a so dodati naknadno 😀 takođe, drugi faktor koji može uticati na to je pH vrijednost tvojih dlanova (ako mijesiš tijeso ručno), treći faktor je toplota vode i toplota prostorije

    1. Haha dobra analiza. Za kontakt kvasca i soli sam nedavno saznala, pa sam ih počela odvajat. Mislim da je u pitaju tak ph ? ili nedovoljno mijesenje

Leave a Reply