
Kod nas pojam “pogače” označava beskvasni kruh koji se pravi sa praškom za pecivo ili sodom bikarbonom. Obično se pravi kada se nema vremena da čekaš da “pravi” kruh s germom nadođe. Evo ja jutros, odlučila da probam jednu crnu pogačicu. Stavila raževo, pšenicno bijelo i heljdino brašno, malo mljevenih oraha, dosta sjemenki, pola praška za pecivo i malo sode bikarbone i naravno sol. Isprva mi je tjesto izgledalo previše “mecavo” pa sam se bojala kako će ispasti, a na kraju je baš ukusna. Inače sam uvijek mislila eksperimentirati sa lchf kruhovima (ali treba imati brašna od orašada i sjemenki, što je i skupo). Mislim da je ovo početak. Ako ništa, pravit ću ga samoj sebi.

p.s. zanemarite izgled tepsije. Premazala sam uljem cijelu površinu iako mi je za kruh trebao samo jedan mali dio pa je taj dio ulja okolo zagorio.
morgana
16. 03. 2024. at 10:12izgleda ukusno, moglo bi se isprobati. Nastojim manje jesti bijelo brasno.
LauraTesla
16. 03. 2024. at 13:15Najukusnija je kad je tek pečena.
rikica51
16. 03. 2024. at 14:23Ja sam ranije nekad pravila pogaču sa običnim brašnom i cijelim praškom za pecivo zamijesivši je sa kiselom vodom.
Negdje pročitala da može tako. I dok je vruća bude super, al čim ohladi postane tvrda, pojma nema zašto.
Ja bih ove tvoje mogla i hladne jer izgleda baš primamljivo.
crystalmeth
16. 03. 2024. at 20:52Super ukusno izgleda. Volio bih da imam dara za praviti tijesta.
LauraTesla
17. 03. 2024. at 12:20Ma svatko ima dara za tijesto. Amo nista ima na youtubu kako šta. Nemam ni ja bas nekog prevelikog
nekontamteba
16. 03. 2024. at 22:49Probo bi i ja nekada. Ono sto sam nedavno ovde pisao je nekako najbrza i najukusnija varijanta nekog peciva, to oni ustipci sto sam spominjao
sfumat0
20. 03. 2024. at 22:28https://www.youtube.com/watch?v=o9o81fJn3FQ&ab_channel=CookistWow
Isto k'o kod nane – KAKO?! 😀
LauraTesla
21. 03. 2024. at 13:18Mmmm njami. Ja imam problema s bijelim tijestom (nikad ne ispane kao kod nane, slabo se nadigne) i zbog toga česće koristim neko integralno.
sfumat0
21. 03. 2024. at 16:03možda zbog interakcije između soli i kvasca – ako samo dodaš so i kvasac skupa u brašno, to se zna desti, zbog toga preporučuju kvasac otopiti u maloj količini tople vode, a so dodati naknadno 😀 takođe, drugi faktor koji može uticati na to je pH vrijednost tvojih dlanova (ako mijesiš tijeso ručno), treći faktor je toplota vode i toplota prostorije
LauraTesla
21. 03. 2024. at 18:55Haha dobra analiza. Za kontakt kvasca i soli sam nedavno saznala, pa sam ih počela odvajat. Mislim da je u pitaju tak ph ? ili nedovoljno mijesenje