Eko

Čitam neki oglas na društvenim mrežama i veli: “kafa od organskog žira”! Čuj organskog, nego kakvi će bit? Nisi ti stao uzgajat hrastove na 20 hektara i usput ih polivao furadanom i cidokorom sve što raste oko njih, nego si otišao u kakvu državnu šumu u nekoj zabiti, možda i kraj magistralnog puta od Travnika prema Bugojnu i lijepo pokupio te žirove i sad melješ od njih kafu. Svakako je upitno koliko su i ti tvoji žirovi ‘organski’ s obzirom na ispušne plinove iz auta i čejtlejlove (ne znam kako se piše ni kako se kaže)!

Isto da ja sad odem brat kakvog trputca, kadulje, nane ne nekoj livaci i oglašavam na sva zvona to vam je organsko. U to može povjerovat samo neupućeni stanovnik višemilijunskog grada koji u životu nije vidio šumu.

Isto kad mi kažu “vegan” šampon za kosu! Zar se to ne podrazumjeva, ili ste mi stavili gen žabe da mi se kosa manje lomi i bude obavijena sluzi kao prava žaba. S obzirom da je vagan, prije će bit gen od monsanto kukuruza da mi kosa bude ko vilinjska kosa.

I onda kad mi kažu prodajem domaća “eko” jaja. Kako eko može biti jaje? Eko skračenica je totalno nedefinirana, može biti i eko kao ekonomično, a ako pod eko mislite ekološko, sumnjam da ste svoje kokoške od rođenja pa do sada hranili samo ekološkom hranom, sijali im kukuruz, pšenicu ili kupovali isključivo ekološki koncentrat pilićima. (Nisam ni sebe, a kamoli kokoši) i još plus da potjeće od kokoši koje su unazad tri ili više generacija isto tako hranjene samo ekološkom hranom. Znači eko ovo, organsko ono, vegan ovo!

4 0 komentara

    1. Eko tunike su možda od eko pamuka! Ali logično bi bilo da napišu da je pamuk eko, a ne one cijele.

  1. Meni se čini da si ti organski kritična prema marketinškim trikovima! 😊

Leave a Reply