Muškarci više vole plavuše ili o… nagonima

Napokon sam riješila nepnoznicu zbog čega prosjeda kosa kod žena izgleda loše, a kod muškaraca šarmantno i ok.

Prva stvar, što danas sijedu kosu kod žena viđamo samo kod onih +60, u medijskom prostoru obitavaju samo one (svježe) ofarbane, pa će i naizgled obična žena kada se treba pojavit na tv-u vjerojatno obojati svoju kosu da bi izgledala ljepše (i urednije) . Mislim, kad pogledaš 80% žena cijeli život ima kosu prekrivenu (teškom) kemijom. Je li to uopće više njihova kosa? I naravno, mišljenja su da kad već postoji nešto na tržištu što im može pomoći, zašto bi hodale “takve” (tj. sijede).

Dok suprotno navedenom, javne ličnoati muškog spola su vrlo često prosijede ili sijede, glumci, televizijsko voditelji (osim dr. Oza 🤣) se uglavnom ne farbaju i to nam je normalno za vidjeti.

Drugo, muškarcima su podsvjesno privlačnije žene koje izgledaju tako da bi mogle zdravo odgojiti njihovo potencijalno potomstvo, odtuda da ih uglavnom seksualno privlače veće grudi (asocijacija da bi dobro mogle dojit njihovo mladunče), mlade (asocijacija da su plodne), bez dlaka (asocijacija da su im hormoni uravnoteženi, tj da prevladavaju ženski spolni hormoni), i da nisu sijede (ista stavka kao i ova “mlade”) jer podsvjesno ako su sjede, nije im ostalo još dugo da bi mogle rađati i odgajati djecu.

Muškarci mogu imati djecu u bilo koje doba života (što ne znači da im spermatozoidi nisu u baš najboljem stanju kad su stari) pa su ženama podsvjesno jednako privlačni bili sijedi ili pigmentirani.

Jasno, nismo (svi) podređeni nagonima i naravno privlačnost i sviđanje je subjektivna stvar i rezultat mnogih međusobih isprepletenih faktora. Uvijek se sjetim kako smo se kao djeca krajem 90-tih rugali nekom tko bi nosio tajice da bi nakon šta ja znam desetak-petnaestak godina svi bili ludi za njima kada su ponovno došle u modu. Vrlo često je dojam što nam je lijepo zapravo i umjetno stvoren, a da toga nismo ni svjesni.

25 0 komentara

  1. Muskarce privlaci sve sto ima rupe , ubaci-izvadi, kosa tu je manje vise bitna ali jes pozeljno hot telo, kao da nije zenama pozeljno hot telo ili je sve do kose? 😁🤡

    1. Hhahah da je tako onda bi lutke na napuhivanje ili ovi moderni roboti bili savrseni za apsolutno sve muškarce.

      1. Nije fazon jebat rupu u zidu ili poljskom klozetu, ili sto kazes nezivi objekat. Prosto mora moras biti sexualno atraktivan bio to muskarac ili zena. Nije to uvijek zbog kose, ali moze biti jedan od faktora.

      2. 52 godine ima svedjanka, ko zena mogu reci da je Hot, ne bitno sto se farba radi sijedih 🔥

        https://image.hant.se/image-5307160.jpg?imageId=5307160&width=1600&height=900

        1. Jest, zgodna je pravo, a zgodna je zato što je mladolika.

          Btw kakva je u tebe kosa?

        2. Silence, slažem se s Laurom, općenito se cijeni mladolikost. Kad se na ženi, pa i na muškarcu vidi da je stariji, manje nam je privlačan. Nije džaba što selebritiji redom idu na injekcije botoksa, zatezanje lica, itd. Starost je jako podcijenjena, a može bit baš lipo životno doba.

    2. Ja imam kolegicu na poslu koja ‘82 godiste, dakle mlada je, ali se ne farba i kosa joj je malo siva, malo bijela, malo crna.
      I ja se tooooliko lose osjecam zbog ovoga ali – boze dragi kako bih voljela je odvest u frizeraj da je ofarbaju i osisasaju lijepo. Moze i u sivo, sivo je meni top, ali samo da je lijepo uredno i jednako. Opet – osjecam se lose zbog tih misli, jer sta mene briga za njenom kosom jel tako? Ako se ona osjeca ugodno i lijepo ima svako pravo da pusti svoju prirodnu kosu kako ona zeli.

      1. Haha pomislih da sam ti ja možda ta kolegica, al shvatih nisam ja 82. godište.

        Ma da, večini nam je takvo nesto odbojno. Sijeda, siva kosa iz frizeraja je ‘lijepa’ jer je to umjetna boja, farba i jednaka je, malo omekša kosu i nije baš nalik sijedoj, ali netko jednostavno ne želi kemikalije na svojoj kosi i zbog toga odlučuje da se ne farba. I navodno prirodne farbe sadrže hrpu kemikalija, tako da ni to nije opcija.

  2. Nedavno sam na fb vidio jednu slikaricu koja je, pa solidno prosijeda, ne farba se i mogu ti reć da mi izgleda kul. Baš bi volio da je mogu barit, djeluje ko dobar lik. Sijede joj nimalo ne smetaju, ako mene pitaš. Teorija ti ima smisla, al et, ima situacija u kojima stvari nisu kao u ovoj teoriji. Također i brijanje je zanimljiv fenomen. Imaš žena što se ne briju, i meni je to ok.

    1. Ti si, Vrtlog jedan od rijetkih, a i čini mi se da voliš starije žene haha.
      Kako sam rekla u zadnjem pasosu teorija ne vrijedi za sve.
      Prema tebi, je li ti ta slikarica zbog sijede kose izgleda starija nego što uistinu jest (ili je svejedno stara haha)?

  3. Zanimljiv tekst , nema šta 👍

  4. Nije to samo to; način na koji kosa sijedi je i pitanje estetike. Opštepoznato je da je ženski (s)pol, u prosjeku, značajno izraženije estetičan u odnosu na muški. Zato će žene ponosno i s guštom nositi svoju prirodno snježno bijelu kosu i u mlađoj dobi, ali neće ukoliko je to sve skupa šatirano😊

    Istraživanja pokazuju da količina sijedih vlasi kod mlađih generacija, osim genetske uslovljenosti, eventualno doživljenih trauma i načina na koji organizam kanališe stres, što se u većini slučajeva odražava na količinu sijedih vlasi, zavisi i od intenziteta promjena u organizmu izazvanih misaonim procesom. Kod nekih ljudi, kada misle, razmišljaju, nevezano da li je riječ o lijepim ili neugodnim mislima, uzbunjenost organizma, da tako kažem, je na mnogo višem nivou nego kod drugih ljudi. Njihove misli su intenzivnije, rasprostiru se u više pravaca i smjerova, zahvataju veću površinu mogućih uzroka i posljedica. Zanimljivo, ovaj način intenzivnijeg “sijeđenja” u mlađoj dobi nije povezan sa emocijama, nego upravo sa intenzitetom misaonog procesa u kognitivnoj, prekognitivnoj i intuitivnoj ravni.
    Kod muškaraca je to posebno povezano (i dokazivo) kada je u pitanju brada; mali je broj onih, ali ih ima, kojima je brada potuno sijeda, a kosa nikako nije.
    Naši stari su gore opisano definitivno znali, pa se snježno sijeda kosa (i brada) povezuje sa mudrošću, nevezano za pravu životnu dob.

    Da mi je i zadnji dio kose potpuno sijed (oko malog mozga), jer su mi svi ostali dijelovi potpuno snježno sijedi, ne bih se farbala. Za mene je prirodno potpuno sijeda kosa kod žene relativno mlađe životne dobi veoma uzbudljiva, pa i seksi stvar. Pratim je, pa znam, Christine Lagarde je, npr., potpuno sijeda već 25 godina.

    1. Ne može se opravdati to što su nam muškarci s prošaranom sijedom kosom ljepši, u odnosu na žene, time što je ženski spol estetičniji. Razumijem, prirodna boja kose je uglavnom jednolike boje, pa logično da nam je i skroz sijeda, bijela kosa ljepša od prosijede, ali zašto to ne vrijedi za muškarce, estetski nam nisu odbojni kao prosjede žene?

      Zanimljivo je ovo za misaone procese. Imaš li kakvu literaturu o tome da pročitam malo detaljnije?
      Možda možeš samo taj dio oko malog mozga ofarbati u sijedo, al dugotrajan je peoces prelaska iz obojene u sijedu.

      1. Meni prosijede žene nisu estetski odbojne. Nije mi odbojan niko, osim zlih i ljudi sklonih ponašanju kojim iskazuju prezir prema gotovo svima oko sebe, pa i životu samom.
        Zapravo, tuđe na glavama me ne zanima koliko me zanima tuđe u glavama, a to u glavama reflektuje se na sve – pogled, izgled, držanje, smirenost, eleganciju, ukupan habitus, mnogo, mnogooooo više nego što petparačka kultura prezentuje ili, izgleda, dopušta da se prezentuje.

        Nisam sklona pravolinijski svoditi posebno muški (s)pol na slijepe robove reproduktivnih nagona, niti žene na reproduktivne mašine, posebno zato što imaš veliki broj žena koje su reproduktivne sve do 55 godine starosti ako su se već ostvarile kao majke, a sve su do tih godina prosijede, ako već nisu snježno sijede.
        Još je tu mnogo elemenata i međuzavisnosti, no ok., neka bude kako pišeš, meni je dovoljno da se možemo slobodno izraziti i iznijeti vlastiti pogled na stvari.

        Farba koja simulira sijedu uvijek je siva, u najboljem slučaju prljavo bijela. Snježno bijela je nešto sasvim drugo i to postiže samo priroda😊

      2. Literaturu.. Net je prepun toga na engleskom jeziku, samo pretražiš😊

        1. Pretražim onda. Mislila sam da imaš neki spreman link.

  5. Vjeruješ mi da ni ne znam koliko ima godina. Izgleda da je u sredini ili kraju tridesetih. A za starije žene, gle, neprivlačno mi je kad vidim da je neko baš mlad, recimo do 22 – 23. Starije od toga je ok, a i rane četrdesete su isto ok. Mada, ne isključujem ni još starije ako bi se spontano desilo da mi se žena svidi, al ne bi volio da mi se to desi haha.

    1. Hahah ne bi volio da ti se to desi 😅. A dobro, možda uživo ta slikarica izgleda i drugačije

      1. Znaš šta Laura, ne znam kakva je ova slikarica uživo, ali sijede je uopće ne čine ružnijom. Barem meni, nezz. Vidi se da nije stara.

  6. Ja sam prešla sa brown na blond, jer sijeda raste ali tako je bezze raspodijeljena da bi izgledala kao leopard da ne radim ništa po tome.
    Ali jedva čekam da bude sva sijeda pa da se bacim u silver foxes 💁🏼‍♀️

    1. Onda se na plavoj kosi manje primijete? Negdje čitah da tretiranje kose jačim hidrogenom isto pridonosi sijeđenju kose pa se samim time možda prije pridružiš srebrnim lisicama.

  7. Nema vama zadovoljavajuceg rjesenja dok se *tramisex ne smiluje da ovdje dodje i razrijesi pitanje ove sesije.
    Pisem komentar jer je trazen odgovor od muskica a da drugi spol odgovore komentarise.
    Bar tako naslov sugerise. Jel” tako?…jeste ;)))
    Meni se svidja sta emituje *kaligina glava a sta je na toj glavi ? o tom po tom
    E zato…mene robi ova farba iz linka a o bjelini dlake i sijed-osti iste neka zivi ljudski dojam ma kojeg bio oblika———–https://www.youtube.com/watch?v=-NnnrBu9HTc

    1. Naslov ne sugeriše da želim isključivo muško mišljenje jer bi u tom slučaju stojao upitnik (?) na kraju rečenice.

      Lijepo da te zanima što emituje glava (ili/i srce)

    2. hahaha…jesul’ to one lisice cije krzno ,sa pripadajucom,dlakom krasi vrat lijepe zene? Pitaj ,molim skruseno, strucnjaka gore za dlake i lasi; mijenja li lisica dlaku?

Leave a Reply