Opažanje

Vjerojatno je do mene jer u zadnje vrijeme gledam previše televiziju, al sam primijetila jednu stvar kada se pojavljuju stvarni homoseksualni parovi u različitim emisijama da su to redovito i gotovo uvijek primjeri klasičnih veza na koje smo više-manje navikli. Dakle, ukoliko imamo lezbijski par koji živi skupa (moguće da su i vjenčane) redovito će jedna od njih preuzeti isključivo ulogu žene (domaćica, nježna, brižna i sl.) dok će druga od njih biti pomalo muškobanjasta kako bi naši ljudi rekli, tj. preuzet će nekakvu mušku ulogu bilo po oblačenju, govoru, obavljanju poslova, držanju i sl, osoba koja ne pokazuje toliko emocije, ne služi druge, ne kuha i sl. To sam vidjela više puta. Jedna je čak bila s izraženim fizičkim muškim karakterikama, tipa imala je dlake na bradi iako je žena, dok je njena partnerica bila nježna, sređena dama.

Postavlja se pitanje, je li nam namjerno prikazivaju takve parove koji jako podsjećaju na one standardne muško-ženske da bi ih lakše prihvatili ili su homoseksualni parovi u većini slučajeva takvi. Je li nas u vezama zapravo privlači ta suprotnost, ako smo žena, privlače nas poglavito muške karakteristike ili obrnuto?

Nisam do sada imala priliku vidjeti par od dvije žene gdje bi obe recimo bile ful napucane i sređene (što je uglavnom karakteristika žena), nježne, ljupke, ono klasične žene, nego jedna mora imati to nešto muško u sebi. Slična stvar i sa muškim homoseksualnim parovima iako ćešće bude da su oba muškarca pomalo feminizirana, nego da su oba puna testosterona.

Možda i mene netko sad napadne zbog ovakvih stavova, ali čisto sam iznijela svoje opažanje.

6 0 komentara

  1. Znaš šta, ja sam imao priliku družit se sa jednom gej ekipom u Sarajevu i niko od njih nije bio feminiziran, ono kao klišejski gejevi sa TV-a. Ali viđao sam tu i tamo takve gejeve i muškobanjaste lezbijke. Mislim da to dosta ovisi od slučaja do slučaja, ne znam može li se tu nešto generalizirati.

    1. Jako puno ces u liberlnoj skandinaviji vidjet dvije lezbo zene, koje izgledaju zenstveno pa i vise da su obe androgine, tako i muskarci gejevi, jer ovdje su vecina na nekakvom sredjenm spektru, i nema gender roles u vezama nije izrazena kao u drugim zemljama. Ne znam kako je to negdje drugo. Sto kaze tvornicar ne mozes genralizirati.

      1. E na to sam mislila gender roles. Uglavnom gledam neke emisije iz Velike Britanije, ali mislim da j, kao što je vrtlog rekao, to sve od slučaja do slučaja

    2. vrtlog

      Da, i ja misim da u stvarnosti ne možemo generalizirati, ali slučajevi koje sam opisala su vrlo česta pojava u medijima.

      Hm.. Ne znam šta mi je s komentarima, teško skontat tko kome odgovara

  2. Moja prijateljica se razvela sa mužem i našla sebi curu. Obe mi izgledaju ko cure😁

    1. Da, ovo je onda stvarni primjer. Ok zapazanja su mi bila skućenog pogleda.

Leave a Reply