Na partizi

Čitam u Mostaru razbijeno više od 600 spomen obolježja na Partizanskom groblju. Čekaj, je li tu pravo groblje i je li tu ikad itko pokopan?

Takav barbarizam nije ništa čudno za Mostar, sve dok na wikipediji piše da je to zemlja koju su partizani oteli mostarskoj biskupiji i na njemu sazidali zdanje da bi prikrili zločine, tj grobove gdje su pokopali svečenike i šta ja znam druge ljude. Provjerava li itko te činjenice na wikipediji koja bi navodno trebala bit pozatelj nekih povjesnih činjenica (evo i mene sada kao Sajlens). Najgluplje kad na istoj pročitam neku takvu nacionalizmom obojenu glupost u vezi ratova i strana i ničijih zemalja na ovim našim prostorima, a samo sam btw htjela pročitat nešto o građevini u kojoj je smještena današnja Biskupija, sa arhitektonske strane, ali ne… Šipak! Neće oni napisat ni tko ju je projektirao, ni tko sagradio, nego eto da su nekim tamo ubogim svečenicima mučenicina (koji i dan danas leže na parama), opaki Partizani, marksisti i bezbožnici oteli zemlju i prikrili zločine. Ok, možda i ima neke istine u tome, ali gdje su dokazi? Može li netko to sad iskopat tu da vidi gdje su ti ostaci. Dosta što redovno sa oltara ispiru mozak o zlom Marksu koji je rekao “Bog je mrtav” i uvrijedio ih (a to im je sigurno jedino što znaju iz njegove ideologije) , o tom kako jadni nisu smjeli napravit katedralu visoku 100m pa su je napravili u obliku šatora (što su dakako nadoknadili nakon rata gradeći zvonik od 200 m), ne pitajući trebali ikom išta pomoć. Ok, možds partizani i jesu ubijali nedužne svečenike, franjevce, al mislim stalno se vraćati na to…. Alo!

Što se tiče Partizanskog groblja, nama to nije bilo ni sveto mjesto ni predmet mržnje nego mjesto okupljanja i pravljenja pijanki za vrijeme fakuktetskih dana. Dovoljno blizu kampusu, doboljno udaljeno od zgrada da bi ikom smetalo. Ruku na srce nisam baš često bila tamo (geek), ali tko bi se usudio otić po mraku sam jer bi mogao očekivat da će ti iz grmlja iskočit kakav beskućnik ili pijanac koji je zaglavio s bocom u ruci. Jako romantično ako s dragim tražite mjesto u travi gdje vas nitko ne vidi🙊. Al svakako vrijedno mjesto za posjetit barem jednom, isto kao popet se na staklenu banku. Pravi izlet za nas outsajdere.

Ili je bilo, dok ga ovi nisu skroz devastirali. Najbolje im je da sad na onoj ledini prije ulaza naprave kakav parking 🤪, svakako im jedino to sad treba po gradu.

O Mostare, grade, uhvati me nostalgija. Nisu nam džaba govorili da je studentsko doba, najljepše doba.

6 0 komentara

  1. Vala ide na qrac ta podijela dole strana, i samo neko natezanje ko je kome sta oteo, kome sta pripada.Ma Marks je slicno rekao da je religija opijum za glupe mase slican q ko Nice.

   1. Silence
    Ajme ni ja sad ne provjeravam činjenice i citate haha

  2. I meni sad “sjedi jedan, ne znaš osnove Marxizma” haha

 1. Ishod II svjetskog rata ostaje nepromijenjen!

  1. Mislim da to nema veze u ovom kontekstu, niti da treba zabranit ljudima kojima su partizani pobili obitelj, da to spominju, niti ih zbog tog nazivati ustašama ili nacistima, a isto tako oni ne bi trebalo sve partizane smatrati istim tim fašistima kao što sad rade. Tu je u pitanju brkanje osnovnih pojmova. Ljudi koji ukazuju na zločine partizana, nisu odma fašisti niti brane fašizam. Međutim, meni ovdje smeta što je uništeno jedno takvo arhitektonsko djelo zbog suludih ideologija. Čak bi rekla da je ovo netko naručio.

Leave a Reply