“”

Zašto je iskrena molitva često efikasna? Pazite, ja ne mislim na sadržaj same molitve, već na stav čovjeka koji tu operaciju vrši! Naime, odbacujemo svako sujevjerno objašnjenje, u kome Bog egzistira u vidu naivne antropomorfističke predstave dobrog djeda sa sijedom bradom, koji nagrađuje dobre ljude i kažnjava zle. Suština efikasne molitve je u jakoj mentalnoj koncentraciji! Kada čovjek usredsređeno moli za postizanje nekog cilja za njega nema ograničenja logike, prostora i vremena. On se misaono uzdiže na planove koji su iznad fizičkog plana, koji su u odnosu na njega dominantni. U čovječjem duhu tada ne postoje sumnje, strahovi, slabosti, inhibicije, već dolazi do maksimalne identifikacije sa svemoćnim Duhom. Nije teško zamisliti što znači takva koncentracija. Davno je rečeno: „Vjera u uspjeh, pola je uspjeha“.

6 0 komentara

 1. zar nije motiv svega toga da se potrudis da uradis a ne da molis nekoga ili nesto?

 2. Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije. Istinite nagrade su uvijek u razmjeru s radom i žrtvama.Nikol Tesla,

  u tesle je islo bez molitve 😛

 3. Mislim na složeni proces uvježbavanja svoga uma i podsvjesnog koji će te odvesti do željenog cilja.
  Molitva kao princip žestokog uživljavanja u željeni cilj, kao da si ga već dostigao…bez ikakvih sumnja u neuspijeh. Jasno da je važan rad, al nekad se moraš mentalno ojačati za taj rad, dok neki ljudi to sami od sebe nesvjesno čine…

  Jedno što će ti past s neba (samo od sebe) je kiša i snijeg, ali mentalne tehnike omogućuju da svoju podsvijest učiniš jačom i da te na neki način sama odvede do željenog cilja.

  A znam, ako poznaješ djelovanje Nikole Tesle, možeš reći je bio čovjek od “molitve”, ali istinske i prave jer je sve što je želio najprije vizulalizirao u svom umu na višim razinama, a tek ih potom materijalizirao, odnosno “spustio” iz mentale razine u ovu fizičku samim svojim trudom.

  I zanimljivo, taj Teslin citat mi je pisao na indexu jer sam jedno vrijeme čvrsto vjerovala u pravilo kompenzacije kako je on to nazvao 🙂

 4. Znam ga ja nije on covik od molitve,pusti to 😛

 5. Baš tako,slažem se! 🙂
  Samo iskreno!

Leave a Reply