***

Mogu li reci da sam opčinjena knjigom „Engleski pacijent“ Zašto!? Baš je dosadna! Prvi put kada sam je čitala željela sam pročitati samo njihovu ljubavn priču!,“ ON-Zelim samo da znas da jos mi ne falis. ONA– Neka ima vremena. „ sve ostalo bilo je tako…bezoblično. U srednjoj školi sam imala običaj natjerati se pročitati i one knjige koje većini nisu imale smisla. Pa dobro, još ni dan danas nisam pročitala :“ Don Kihota“ al šta'š sad. Mislim da nikad i neću. The englich patient, priznajem da sam prvo pogledala film, onaj što je dobio Oskara. I onda sam morala i knjigu. Čitala sam je prije otprilike 3 godine i dva puta pročitala dio u kojem on opisuje njihovu ljubav. tada pola toga nisam ni shvatila. Ona je žena takoreći sistema. Pokorava se društvenim pravilima. Prati modu, drži do odjeće i šminke. Ona je žena koja u krevet odlazi crveno obojenih usana. A on… Izjavljuje da je jedino što je ikad želio jest hodati Zemljom koja nema karata. E to nisam prvi put uočila. I nekako je to prava ljubav.

Da li su Edvard i Bella prava ljubav? „Prava ljubav“ Na filmskom platnu i u Holivudskim filmovima možeš vidjeti samo  oblike dezintegracije ljubavi ili društveno uvjetovane patološke oblike ljubavi :“ fulie a deux“ ili … one tzv. Kada te „princ“ spasi i poslije toga je sve ok. Ha!? Pitanje je koliko je danas opće prisutna prava „božanska „ ljubav koju je kao „zagovarao“ jedan, a na kraju sam samo shvatila da je bio ovisnik o sexu. Kako ja nisam željela biti takvo nešto nekome, furao je dalje. I tako je moralo biti. Pa da, koliko danas ima stvarno zaljubljenih ljudi. Svi imaju nekog, ali to je samo radi reda ili jer se tako podrazumijeva ili im je tako lakse  „borit se protiv svijeta“. Ali… to nije ljubav.

što kažem za Engleskog Pacijenta. Ovako. On je bio čovjek izvan vremena. Pustinja m je bila sve. u njoj nema nikakvih pravila osim pravila prirode. Volio je pustinju. A ona je više  voljela Engleske vrtove. On je bio čovjek izvan reda i kolosjeka. Neovisan o vremenu , visoke inteligencije i naravo da je znao sto je ljubav. i naravno da sam i ja znala što je ljubav. bila sam sama samcata cijelu godinu. Nisam Aurelije Augustin. Ali laknulo mi je kada sam shvatila zašto sam još uvijek sama. Pa ne mogu prihvatiti današnje veze u kojima se radi sve i svašta. „na ovom svijetu ne pobjeđuju ni najpametniji, ni najjači ni najsnalažljiviji nego samo oni koji se najbolje prilagode promjenama.“ Ali zato ćemo svi propasti u cjelini. Opstat ćete vi kao pojedinac, egoistična individua, ali već propadamo kao čovječanstvo. Priznajem ni ja ne mogu da se opustim kraj svakoga. Ponekad se vraćam tim romantičnim tlapnjama. Ne gledam objektivno. Ljubav. svaki put kad voliš, moraš biti siguran da si na pravom mjestu, ali se ne bojati da bi, ako se nešto loše desi opet biti sposoban voljeti. Ako voliš samo jednu osobu na svijetu, to nije ljubav nego uvećani egoizam. Egoizam u dvoje. 

I moja teorija je da ljubav može biti nesretna samo ako vas smrt rastavi, da samo tada imaš pravo biti nesretan. Tako ja. Pomislila sam da sam zaljubljena u … i znam da ta ljubav traje samo dok ja njegujem te osjećaje. Znam da je tako. To nije ona nabujala rijeka koju ne mozes kontrolirati, nego nesto sto dopustam da tece njezno, polagano. Tvrdoca popusta pred njeznim. Ali ja opet umisljam sebi. Nemam neke hrabrosti. A sto bi se tu moglo. Ja imam kompleks da ne mogu imati nikog. Kako sam rekla čak ni štrebera. „Imati“ drugi izraz za to je posjedovati. Pa ni ne moram ga posjedovati. Ne zelim ga posjedovati. Svidja mi se samo zato sto je to moja volja. Da li je to lose!? Nova predstava ljubavi. Ne privlaci me seksualno. Jedno vrijeme sam mislila da sam i izgubila tu zelju, stvarno. Bila sam tako… hladnokrvna. Ne znam sto je posrijedi.  A zeljela bih ponekad da samo imam priliku zagrliti nekoga, onako nekako ukliještiti vratove. Kao da savršeno pripadaju jedno drugom. Kao da su jedno. Ljudi inace sjedinjuju nesto drugo. Meni nije do toga.

Reci se netko sta je njoj…nit zavodi nit. … Najtanje knjige na svijetu :“ Seksualni zivot Nikole Tesle.“  „Crnogorske radnicke pjesme“  itd itd.  Imao je on svoj razlog. Ima jedan njegov citat kojim to objasnjava… a nije ni vazno. Mislim da je on moj najmiliji svetac .

Leave a Reply